Nyheter

Toyotas och VW:s dolda rost

Rostproblemen accelererar Hur mycket rostar moderna bilar på några år? Vi Bilägare har alltid varnat för att faror lurar i det fördolda. Den senaste stora undersökningen bekräftar fullt ut att så är fallet -Rostproblemen accelererar.

Den dolda rosten oroar. Det visar den undersökning som Vi Bilägare gjort med slumpmässigt inkallade bilar, åtta år gamla och med körsträckor på 10 000-15 000mil.

I den Vi Bilägare som nyligen gått ut till våra prenumenanter avslöjas rostskador som dolts bakom innerskärmar och plastsköldar på utvalda bilar från Volkswagen och Toyota. Resultatet är minst sagt skrämmande.

Angreppen på Toyota var i stort sett väntade, eftersom Vi Bilägare i prognoserna varnat för framtida problem. Däremot såg det betydligt värre ut med Volkswagen sett till tidigare prognoser. Var och varannan bil hade elaka anprepp på bärande tröskellådor.

Vi Bilägares rostskyddstester på nya bilar bygger just på prognoser, men här är det omöjligt att förutse framtida galv- eller grundfärgssläpp eller om tätande lim har undermålig kvalitet. Uppföljningar, inte enbart från Vi Bilägare utan också från andra oberoende undersökningar har genom åren medfört att vi också reviderat betyg i efterhand. Så har nu skett med vissa av Volkswagens modeller. Fler revideringar är att vänta, också för andra fabrikat.
Text: Boo Wennerberg

Utgåva nr.6 2016 Hela reportaget finns att läsa i Vi Bilägare

Läs artikeln här